Přichází nový 4K Chromecast s Google TV








    V březnu jsme informovali, že Google pracuje na novém Chromecastu se systémem Android 9to5Google nyní může potvrdit, že se bude jednat o pokračování Chromecastu z roku 2020 s Google TV 4K.

    Podle zdroje se Google připravuje na spuštění nového Chromecastu s Google TV. Zachová si rozlišení 4K současného modelu za 49,99 $ a přijde s novým dálkovým ovládáním.

    Přichází téměř čtyři roky po představení původního modelu a téměř dva roky po HD pokračování, o kterém někteří doufali, že bude novým špičkovým modelem. (Přitom po výprodeji za 19,99 $ po slevě 10 $ je Chromecast s Google TV HD vyprodáno na mnoho maloobchodníků.)

    Nyní konečně dostáváme Chromecast s náhradou Google TV 4K. Model z roku 2020 má 1,9 GHz čtyřjádrový ARM Cortex-A55 (Amlogic S905X3) s 2 GB RAM a 8 GB úložiště. Posledně jmenovaná specifikace byla problematickým bodem, zatímco výkon lze označit pouze za dobrý.

    To, co letos získáme, bude jistě upgrade, ale mějte na paměti cenu, kterou se Google snaží dosáhnout pomocí svých streamovacích klíčů. Jednou z možností použití čipu je Amlogic S905X5 oznámený loni v září. Je o dvě generace novější než čip na aktuálním 4K Chromecastu, s efektivnější 6nm procesem (od 12nm) a podporou AV1.

    Mezitím, minulý rok, Android TV 14 Beta odhalil nový Chromecast Voice Remote. Video přiložené k sestavení ukázalo něco, co má stejný design ve tvaru pilulky s D-padem nahoře, ale více tlačítek. Kolébkové tlačítko hlasitosti na pravém okraji bylo přesunuto na přední stranu dálkového ovladače, zatímco je zde nové hvězdicové/“magické” tlačítko, které by uživatelům mohlo poskytnout vlastní zkratku.

    Když už mluvíme o operačním systému, aktuální model zůstává na Androidu 12, přičemž Android 14 je nejpravděpodobnějším upgradem poté, co Google opustil Android TV 13. Nedávné aktualizace přidaly Fast Pair, přepínač zvukového výstupu a vylepšení domovské obrazovky.




    Autorem tohoto článku je: Redaktor Tomáš Koutný
    Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com


    Zdroj: 9to5google.com